Weg met achtbaanangst

Er is een handleiding die ouders helpt hun kinderen over hun achtbaanangst heen te stappen.
Achtbaan in Legoland

Ooit gehoord van Veloxrotafobie? Het is een aandoening, maar gelukkig wel een onschuldige. Het is de angst om in een achtbaan te gaan. Vooral veel kinderen lijden aan deze ongevaarlijke kwaal. De vestiging van Legoland in Florida heeft er een antwoord op: een handleiding die ouders helpt hun kinderen over hun angst heen te laten stappen.

Legoland Florida schakelde de in Amerika bekende psycholoog en boekenschrijver Susan Bartell om tips te geven die kinderen klaar maken voor hun eerste ritje in de achtbaan. Ook parkmedewerkers bij achtbanen kunnen hun voordeel met de suggesties doen bij het begeleiden van jeugdige gasten, meent Bartell.

‘Bangerik’

Volgens Bartell maken ouders talloze fouten op het moment dat zij hun kinderen over de angst voor achtbanen proberen te helpen. “Je kind vergelijken met een broer of zus die wél in de achtbaan durft, is contraproductief”, stelt de psycholoog. “Ook een cadeautje of geld beloven als je kind in de achtbaan gaat is geen verstandige keus – een ijsje als beloning achteraf kan nog wel. Ook fout is je kind een negatieve naam geven als hij of zij terughoudend is; van de term ‘bangerik’ of ‘lafaard’ wordt geen kind moediger. Zulke tactieken leiden vaak alleen maar tot grotere angst en kunnen zelfs zorgen dat wat een onbezorgd dagje uit had moeten worden volledig mislukt.”

Zenuwachtig

In de Roller Coaster Readiness Guide geeft Susan Bartell tips die men kan uitvoeren voor het pretparkbezoek. Bijvoorbeeld: vertel over je eigen leuke achtbaanervaringen en zeg dat zenuwachtig zijn voor een achtbaanritje normaal is. En tijdens het bezoek: kijk met je kind naar andere familieleden die wel in de rollercoaster gaan en laat het kind zelf kiezen met wie het in de attractie wil.

Tiplijst

In de tiplijst staat ook wat te doen als het kind over de toeren raakt van het idee in een achtbaan te (moeten) gaan en hoe een spannend dagje pretpark goed afgesloten kan worden. De tips voor het eerste achtbaanritje zijn gratis af te halen bij de ingang van het park en staan op internet.
 
 
2012 © Tekst: Adri van Esch
Foto: Legoland