Ontwerp voor de houten achtbaan van Plopsaland

Gouden tijdperk voor houten achtbanen

In 2016 komen er drie nieuwe houten achtbanen, in Plopsaland, in Walibi Rhône-Alpes en in het Zweedse Kolmarden.

Ontwerp voor de houten achtbaan van Plopsaland

Het gouden tijdperk voor houten achtbanen is nog niet voorbij. Zagen we de afgelopen jaren al diverse nieuwe ‘wooden rollercoasters’ in Europese pretparken verschijnen, in 2016 komen er weer drie bij. Plopsaland, Walibi Rhône-Alpes en Kolmarden Zoo openen ieder een achtbaan gemaakt van hout.

Zowel het Belgische Plopsaland, het Franse Walibi Rhône-Alpes als het Zweedse Kolmarden kondigden een nieuwe houten achtbaan aan voor 2016. Het Vlaamse pretpark in De Panne schakelt daarvoor de gelauwerde bouwer Great Coasters International in. Het Amerikaanse GCI bouwde de afgelopen jaren al vier houten giganten in Europa. De primeur was in 2007 voor Toverland met Troy. Ook van de hand van GCI zijn El Toro in het Duitse Freizeitpark Plohn, Joris en de Draak in de Efteling en Wodan Timbur Coaster in Europa-Park.

Treinontwerp voor de houten achtbaan van Plopsaland

Bergdorpje van Heidi

De bouw van de vijf miljoen euro kostende houten achtbaan van Plopsaland begint na de zomer. De ‘woodie’ krijgt Heidi als thema mee. Studio 100 – eigenaar van de Plopsa-parken – kocht de rechten van het stripfiguurtje in 2008. De nieuwe achtbaan – die ruim 23 meter hoog wordt – zal verpakt worden in een Zwitsers bergdorpje dat zo uit de oorspronkelijke verhalen van schrijfster Johanna Spyri lijkt te komen.

Naam bedenken

Walibi Rhône-Alpes krijgt een houten achtbaan van de Gravity Group. De baan in het attractiepark in het zuidoosten van Frankrijk wordt de tweede in Europa van het Amerikaanse bedrijf. Hun eerste Europese houten rollercoaster was Twister in het Zweedse Gröna Lund. Het publiek mag via Facebook namen aandragen voor de nieuwe achtbaan in Walibi Rhône-Alpes. De bedenker van de gekozen naam is eregast als in 2016 de nieuwe aanwinst officieel geopend wordt.

Houten achtbaan Wildfire in Kolmarden Zoo gaat meermaals over de kop

Over de kop

De meest spectaculaire woodie komt in dierentuin Kolmarden bij de Zweedse stad Norrköping: Wildfire is de eerste houten achtbaan in Europa die over de kop gaat. In de Verenigde Staten kennen ze al houten rollercoasters die een looping maken, voor Europa heeft Kolmarden Zoo de primeur. Wildfire wordt 1300 meter lang en 57 meter hoog. Passagiers trotseren een afdaling van 49 meter, een zogenaamde ‘inverted zero G-stall’ – een draaiing van de trein om de eigen as waarbij de berijders kort gewichtloosheid ervaren – en nog twee loopings. Wildfire is de eerste achtbaan in Europa van fabrikant Rocky Mountain Construction.

> De nieuwe attracties in pretparken in 2016

2015 © Tekst: Parkplanet – Beeld: Plopsa, Kolmarden Zoo
{googleads left}