Castmembers, ook mannen met baarden

Baarden en snorren, lang was het voor Disney-medewerkers verboden, maar tegenwoordig mag het.

Castmembers met en zonder baard - Foto: (c) Parkplanet

Decennia lang mochten castmembers bij Disney geen baard of snor hebben. Tegenwoordig mogen de medewerkers in de pretparken ook mannen met baarden zijn.

The Disney Look – de lijst met voorwaarden waaraan het uiterlijk van castmembers bij de Disney-parken moet voldoen – is beroemd en fameus. Vooral in Europa werd er ten tijde van de opening in 1992 van – toen nog – Euro Disney – veel over geschreven. Voor vrouwen stond de lengte van de oorbellen en de vingernagels vast, welke make-up wel en niet geoorloofd was en hoe zij het lange haar moesten dragen. Het mannelijk personeel van Disneyland mocht geen baarden of snorren hebben, en al helemaal geen driedagenbaardje. Dat werd gezien als onverzorgd en was daarom uit den boze, net als te lange bakkenbaarden of een ‘matje’ in de nek.

All American look

Voor Europeanen kwam de Disney Look over als belachelijk en betuttelend. Ze begrepen niets van deze rigide voorwaarden aan het uiterlijk en vooral de Fransen weigerden er zich zomaar bij neer te leggen. Enkele Franse castmembers stapten – gesteund door hun vakbonden – in 1994 naar de rechter. Ze betoogden dat de streng gehanteerde ‘clean all American look’ een schending van de Franse wetgeving was. The Disney Look werd in Frankrijk vervolgens versoepeld en aan de lokale gebruiken aangepast.

Baard, snor of goatee

In de Verenigde Staten hield de strikte Disney Look nog jarenlang stand. Pas in 2012 werden de richtlijnen aangepast: mannen mochten voortaan een goed onderhouden baard hebben – echter niet langer dan zes millimeter – of een goatee. Een groot deel van de mannelijke medewerkers in de Amerikaanse themaparken maakt gebruik van de verruimde Disney Look en heeft nu een met haar begroeide onderkin. Snorren – waarbij de haren niet over de lippen mogen gaan – waren al sinds 2000 toegestaan. Veel te laat vonden critici, immers Walt Disney had zelf een snor.

> Lees ook: Baard niet meer verboden

Ballonnenverkoper in Main Street USA in het Magic Kingdom - Foto: (c) Parkplanet

Driedagenbaard

Nog steeds geldt dat cast members maar één ring per hand mogen dragen, dat vrouwen één oorbel in ieder oor mogen hebben, dat tatoeages niet zichtbaar mogen zijn en dat het haar een natuurlijke kleur moet hebben. Toch is ook Disney iets soepeler geworden: volgens de officiële Disney Look mogen mannen kiezen uit een gladde kin of een baard, een nonchalant driedagenbaardje is niet geoorloofd. Nu dat echter zo’n trend is, lopen ook in de Disney-parken mannelijke castmembers met een kin die enkele dagen niet geschoren is. Zolang het baardje maar netjes is bijgehouden, vindt Disney het oké.

> Naar alle Disney-parken

2015 © Tekst en foto’s: Parkplanet
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen

 1. (1) Efteling 
 2. (2) Phantasialand  
 3. (4) Europa-Park
 4. (3) Bobbejaanland 
 5. (6) Walibi Holland
 6. (5) Legoland Billund  
 7. (8) Toverland 
 8. (9) Disneyland Paris
 9. (7) Movie Park Germany 
 10. (13) Attractiepark Slagharen 
 11. (15) Drievliet
 12. (11) Duinrell
 13. (10) Walt Disney Studios
 14. (12) Parc Astérix
 15. (14) Walibi Belgium


In het jaar 2020 (plek in 2019)