Hebt u weet van uw eigen lichamelijke grenzen?

Soms word je geconfronteerd met een sluimerend probleem dat zich ineeens heftig manifesteert.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Golf spelen wordt door elke deskundige, medisch, sociaal en sportief als een uitstekende vorm van bewegen gezien. We voldoen door te golfen aan de Nederlandse norm bewegen. We zijn in de buitenlucht, wat in deze coronatijd een goede zaak is.

Toch kunnen er storingen voorkomen in ons lijf. Storingen die zich onverwacht manifesteren. Zomaar ineens is er een hapering in onze machine, waarvan velen denken dat het niet kapot kan gaan. Maar welke weet hebben wij wat er daar binnenin ons lijf gebeurt in de loop der jaren ?

Zoals in het geval van de schrijver van dit artikel. Ik had op 13 juli 2020  9 holes gelopen, wat redelijk ging, wat golfen betreft. Achteraf vond ik wel dat de mede flightgenoot wat snel liep.

Ja, achteraf heb je dan een besef en niet tijdens het lopen. Het lijkt op hetzelfde achteraf besef wat velen, met een wat kalend hoofd hebben die een overmaat aan zon op hun mooi bruin gekleurde hoofd hebben. Daar treedt in de loop der jaren ook schade aan de hoofdhuid, waardoor je bij de huidarts komt die suggereert dat je wel 40 jaar buiten gewerkt hebt, wat niet zo is. Die schade is in een aantal zonjaren opgebouwd waardoor er blijvende schade optreedt.

Gelukkig is er wel wat aan te doen, zodat het niet erger wordt. Hier is de vergelijking met datgene wat mij 13 juli overkwam. In de afgelopen jaren zijn er stofjes in de bloedvaten zich vast gaan zetten waardoor er een stremming ontstaat in de doorvoer van het bloed van het hart, de zgn. kransslagaders. Aderverkalking, beter slagaderverkalking is het woord. Sommige mensen zijn erfelijk belast met dit fenomeen. Anderen, die “genoten hebben van het leven”krijgen er last van.

Pijn op de borst is het milde fenomeen dat optreedt. Alsof er een band heel strak wordt aangetrokken of echt pijn op de borst, in armen en hals. Als u zoiets bemerkt is er maar een actie die u zou moeten doen; 112 of de huisarts bellen.

U wordt dan op een adequate manier verder begeleid. Luisteren naar de signalen in uw lichaam voorkomt echt ergere klachten. Ik hoop dat het u niet overkomt. 

Maurice van Gelder

Meld je aan op onze nieuwsbrief

Iedere maand een interessant bericht

Meer berichten

Do You Want To Boost Your Business?

drop us a line and keep in touch