Mensen met angststoornissen kan ik meestal snel helpen…

De Landelijke Vereniging voor Psychosociaal Werkenden telt meer dan 250 therapeuten. Al die therapeuten zijn uniek en hebben hun eigen verhaal over wat ze doen, wat ze beweegt en waarom ze lid zijn geworden van LVPW. Een van deze therapeuten is Reinier Janssen uit Didam. Dit voorjaar legt hij na vijf jaar zijn rol als voorzitter van de LVPW neer. “Het is tijd voor iemand anders en zelf ben ik ook toe aan andere dingen.”

“Ik kom uit het bedrijfsleven en heb jarenlang gewerkt in commerciële functies bij verschillende organisaties. Naast dat werk hielp ik mensen als magnetiseur. Mijn moeder deed dat ook. Ik heb het jarenlang verdrongen, want het is geen pretje. Natuurlijk is het mooi als je anderen kunt helpen, maar je moet zelf ook leren omgaan met alle negatieve energie die je binnenkrijgt. Mijn moeder heeft me geleerd hoe ik dat kon doen.

Re-integratie

Op een gegeven moment liep ik vast in mijn werk en ben ik als zzp’er gestart als re-integratiecoach. Toen op een gegeven moment het UWV allerlei aanvullende eisen ging stellen, heb ik de stap gemaakt naar psychosociaal therapeut. In België heb ik toen een opleiding voor psychotherapeut gevolgd. Dat was laagdrempeliger en voordeliger dan in Nederland. Met de kennis van die opleiding ben ik gestart als zelfstandig psychosociaal therapeut. Op die manier kon ik ook mijn ervaring uit het bedrijfsleven toepassen in mijn werk als therapeut. 

Angststoornissen

We zijn nu bijna twintig jaar verder en ik krijg van allerlei cliënten in mijn praktijk. De nadruk ligt op de behandeling van angsten, fobieën en trauma’s. Mensen met angststoornissen kan ik meestal snel helpen en cliënten komen daarvoor uit het hele land. De laatste jaren zijn autisme, hoogbegaafdheid en relatietherapie erbij gekomen. Ook werk ik met klachten in het oncologische spectrum.

Kosten

Ik merk dat het voor steeds meer mensen te kostbaar wordt om naar een therapeut te gaan. Ik snap het wel. Als je moet kiezen om je geld uit te geven aan eten of aan je gezondheid, dan houdt het snel op. Het baart me wel zorgen. Ik zie wel iets van beweging in de geestelijke gezondheidszorg, maar het gaat langzaam. Als psychosociaal therapeuten kunnen we een enorme toegevoegde waarde bieden, maar dan moeten de muurtjes die zorgvuldig zijn opgetrokken, eerst worden afgebroken.

Macht van DSM

Voor de toekomst hoop ik dat we meer mensen kunnen helpen. Dat we over de grenzen van de verschillende beroepsverenigingen heen stappen. Dat de GGZ zich niet meer verschuilt achter een BIG-registratie en vanuit een holistisch perspectief mensen gaan helpen. De macht van de DSM in de geestelijke gezondheidszorg is nog altijd veel te groot. We lossen klachten niet op, maar dempen veel van de symptomen met o.a. pillen. Daar moeten we vanaf en dat ik waar ik me ook de komende jaren hard voor wil maken.

LVPW

De LVPW is een warme organisatie. Die bekommert zich om de therapeuten in plaats van bezig te zijn met allerlei interne regeltjes. In de vijf jaar dat ik voorzitter ben geweest, hebben we onze positie in de netwerken van de geestelijke gezondheidszorg versterkt. Onze leden zijn blij met ons en daar mogen we als LVPW trots op zijn. 12 april neem ik afscheid als voorzitter en hoop ik dat er iemand is die met net zoveel plezier en ambitie het stokje van mij overneemt.”