Het is best zwaar als je net te horen hebt gekregen dat jouw klachten niet meer overgaan.  Je “moet leren omgaan” met een chronische aandoening zoals chronische pijn, reuma, long-covid.  Ook de langdurende gevolgen door de ziekte van Lyme of de chronische vermoeidheid in verband met Q-koorts, etc.  We zien kanker steeds vaker als een chronische ziekte. De zogeheten ‘vijfjaarsoverleving’ neemt in Nederland ieder jaar met ongeveer 1 procentpunt toe.
Sommige vormen zijn goed te behandelen als je er vroeg bij bent, maar voor kankervormen waarbij de symptomen pas laat merkbaar worden, volgen intensieve therapieën die fysiek en mentaal belastend zijn. Artsen behandelen de kanker met moderne middelen en therapieën als een chronische ziekte.

 

Vaak heb je een poosje tijd nodig om de diagnose van een chronische ziekte voor jezelf te verwerken. Je hebt nog zoveel vragen achteraf en maakt je zorgen over hoe het nu verder moet. Misschien ben je ontslagen uit het ziekenhuis na bijv. een ingrijpende operatie. Dan spreek je de (verpleegkundig) specialist niet meer zo vaak of je bent terugverwezen naar de huisarts. De huisarts en zijn praktijkondersteuners hebben vaak drukke spreekuren en niet zoveel tijd en aandacht voor jou.

Je bent in dat geval welkom bij een psychosociaal therapeut die jou en jouw gezin kan helpen om zo goed mogelijk te leren om te gaan met een chronische ziekte.