Klachtenregeling

Als beroepsvereniging staan we voor een optimale kwaliteit van de psychosociale begeleiding van onze therapeuten. We stellen hoge eisen aan toelating en houden bij bestaande leden de kennis en ervaring op peil door bij- en nascholing, intervisie en visitatie.

Desondanks kan er ook in de situatie van een cliënt en therapeut een conflict optreden of het kan voorkomen dat een cliënt ontevreden is over de behandeling. Als ze daar onderling niet uitkomen kan een cliënt een klacht indienen. Daarvoor hebben wij een klachtenprocedure. Psychosociale therapeuten vallen (zoals de hele complementaire sector) onder de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen Zorg (WKKGZ).

Wat kun je doen als je een klacht hebt?

Mocht je onverhoopt een klacht hebben over je therapeut, bespreek het dan eerst met hem of haar, ook al is dit soms lastig. Mochten jullie er samen niet uitkomen, dan kun je terecht bij een klachtenfunctionaris voor LVPW. Deze klachtenfunctionaris is onafhankelijk en dus op geen enkele manier verbonden aan LVPW. Deze persoon start met een bemiddeling tussen jou en de therapeut om samen tot een bevredigende oplossing te komen. Mocht dit binnen 6 weken niet lukken dan word je doorverwezen naar de Geschillencommissie www.scag.nl of het Tuchtcollege van de RBCZ/ TCZ.

Klachtenreglement

In het klachtenreglement van LVPW staat precies beschreven hoe de vereniging omgaat met ingediende klachten. Het klachtenreglement is hier te downloaden.

Jongeren

In mijn praktijk krijg ik opvallend veel jongeren. Het zijn twintigers en dertigers die vastlopen in hun werk of hun relatie. Ze zijn meer dan hun ouders gewend om hulp te zoeken, ook als ze dat zelf moeten betalen omdat het niet wordt vergoed. Hun ouders hebben veel kastanjes voor ze uit het vuur gehaald en daarnaast hebben ze een paar jaar thuis gezeten door corona. Het gevolg is dat ze wat te weinig ‘body’ hebben om met de uitdagingen om te gaan die ze nu tegenkomen. Daarnaast is er nog een specifieke groep, met ouders die psychisch kwetsbaar zijn. Die mensen zijn al snel in een verzorgende rol terecht gekomen, waardoor ze te weinig ruimte hebben gehad om zichzelf te ontwikkelen. Ik wil me in die problematiek verder gaan verdiepen.

LVPW

Tijdens mijn studie kreeg in het eerste jaar een leertherapeut die zelf al in het derde jaar zat en ook al bezig was met het opzetten van een eigen praktijk. Hij wees mij op de LVPW. Ik ben gaan informeren en kwam al snel bij Marion terecht. Die heeft me alles rustig uitgelegd en vertelde onder meer dat ik als therapeut in opleiding in aanmerking kwam voor een lidmaatschap tegen gereduceerd tarief. Ideaal, want ik was met het lidmaatschap wel meteen goed verzekerd. Ook de bijscholing was er goed geregeld met een duidelijk puntensysteem. Binnenkort wil ik gaan deelnemen aan een commissie en ik denk dat het de validatiecommissie wordt. Ik weet nog uit de tijd van het pastoraal werk dat het altijd leuk is om aan de achterkant van een organisatie te kijken. Dan krijg je zoveel meer mee.”