Wanneer je kampt met long COVID of – zoals we het tegenwoordig noemen – het post-COVID-syndroom, dan heb je vaak te maken met een veelheid aan klachten. De cliënten met post-COVID die wij als psychosociaal therapeuten in de praktijk ontvangen (of vanwege de vermoeidheid ook wel thuis bezoeken), kampen met frustratie over het niet vooruit kunnen, de intense vermoeidheid, het niet kunnen concentreren, de “watten in je hoofd”, de pijn achter de ogen en in je hoofd,  De  concentratieproblemen, de overprikkeling, gevoelens van somberheid, angst en/of slaapproblemen.
En dan nog de stress de stress die ontstaat doordat je ongewild in de WIA terecht gaat komen en de zorgen over hoe dan verder.

 

Ook de blijken van afnemende belangstelling en zelfs onbegrip uit de omgeving “ben je nu nog steeds niet beter?” en “waarom kun je wel buiten wandelen maar niet werken”? zijn pijnlijk.

Gelukkig zijn er wetenschappelijke onderzoeken waardoor we steeds meer kennis vergaren over het verloop van deze aandoening en hoe die verschillende symptomen ontstaan. Lees bijv. de uitkomsten van onderzoek

Het kan zijn dat je langere tijd last blijft houden van herbelevingen als je bijv. een tijd op een verpleegafdeling, mediumcare- of intensive care-afdeling bent geweest. We noemen dit het PICS-syndroom. Het Post-IC-syndroom komt voor bij  patiënten die een tijd op een IC hebben gelegen. Ze hebben geen bewuste herinneringen meer aan de opname omdat ze toen buiten bewustzijn waren/of in slaap werden gehouden en hebben alleen de verhalen van de familie voor wie deze tijd ook heel zorgelijk is geweest.

Toch blijft de angst en zijn er bijv. herbelevingen tijdens de slaap. Of het slapen gaat moeilijk.
Het is belangrijk zulke gevoelens serieus te nemen en bijv. bij een daartoe opgeleide psychosociaal therapeut EMDR-therapie of andere vorm van  traumabegeleiding in therapie te gaan.

 

Kijk voor meer informatie over ondersteuning bij post-Covid ook op de website van de Rijksoverheid.

Kijk ook op C-Support.nu het digitaal platform opgericht voor mensen die na drie maanden na de besmetting nog steeds fysieke en/of mentale langdurige klachten ervaren.
Deze organisatie heeft eerder veel ervaring opgedaan met Q-koorts-patiënten waarmee veel paralellen te trekken zijn met post-COVID-patiënten en ME-patiënten (chronische vermoeidheid).

 

Het blijkt uit onderzoek dat de bovenstaande symptomen uit de eerste alinea, die PEM wordt genoemd (post-exertionele malaise), veel voorkomt.

Post-exertionele malaise (PEM) is de verergering van klachten na lichamelijke, cognitieve en/of emotionele inspanning.

Zowel (dagelijkse) activiteiten als prikkels van licht, geluid, geur of sterke emoties kunnen leiden tot verergering van klachten.
De verergering van klachten kan dagen, weken of maanden duren. Het is belangrijk om de grenzen van een patiënt goed te bepalen.

Samen met de psychosociale therapeut bepaal je wat binnen jouw grenzen haalbaar is en wat je kan doen om PEM te voorkomen/ ermee te leren omgaan.

 

Psychosociale therapie kan een waardevolle ondersteuning bieden.

Hier zijn enkele manieren waarop een psychosociaal therapeut jou kan ondersteunen:

1.      Voorlichting en psycho-educatie: De therapeut kan uitleg geven over de psychosociale aspecten van jouw aandoening. Begrijpen hoe stress en emoties een rol spelen bij chronische ziekte is essentieel.

2.     Stressmanagement en ontspanning: Chronisch ziek zijn brengt vaak veel stress met zich mee. De therapeut kan je helpen bij het vinden van ontspanningstechnieken en coping-strategieën.

3.     Zelfbewustzijn en zelfzorg: Je leert luisteren naar je lichaam en erkennen wat jouw lijf nodig heeft. Dit kan variëren van fysieke behoeften tot emotionele ondersteuning.

4.    Omgaan met emoties: Angst, somberheid, schuldgevoelens en negatieve zelfbeelden zijn veelvoorkomende thema’s. De therapeut kan je helpen deze emoties te begrijpen en ermee om te gaan.

5.     Een luisterend oor: Bij een psychosociaal therapeut kun je jouw verhaal kwijt. Ze nemen de tijd om naar je te luisteren en begrijpen waar je doorheen gaat.

Kortom, psychosociale therapie kan je helpen om zo goed mogelijk om te gaan met de uitdagingen van een chronische aandoening.

Vind hieronder een psychosociaal therapeut bij jou in de buurt

 

 

Kijk voor meer informatie op:

 

de patiëntenorganisatie post-COVID.nl

 

Kinderen en jongeren met post-COVID