Ik wil steeds beter worden in mijn vak

De Landelijke Vereniging voor Psychosociaal Werkenden telt meer dan 250 therapeuten. Al die therapeuten zijn uniek en hebben hun eigen verhaal over wat ze doen, wat ze beweegt en waarom ze lid zijn geworden van LVPW. Een van deze therapeuten is Angela Koolmees. Vanuit haar praktijkwoning in de Hoeksche Waard werkt ze als psycholoog vooral voor grote organisaties met klanten in het bedrijfsleven.

“Toen ik me in 2007 inschreef bij de Kamer van Koophandel als Angela Koolmees, Training en Counseling had ik nog een vaste baan bij een grote financiële instelling. Het bedrijf was bezig met reorganiseren en mijn rol als transitieadviseur was om mensen te begeleiden in het rouwproces van het (mogelijke) verlies van werk. Ik ben afgestudeerd psycholoog met de nadruk op arbeids- en organisatiepsychologie. In 2018 werd ik zelf boventallig verklaard en dat was het moment om de knoop door te hakken en volledig zelfstandig te gaan werken.

Bedrijven en instellingen

Ik werk voor verschillende bedrijven en instellingen. Ik ben onder meer franchisenemer bij Shared Ambition. Dat is een landelijke provider van psychologische interventies, psychologisch onderzoek, coaching en training voor mensen die mentaal uit balans zijn. Een dochteronderneming van Adecco is een opdrachtgever en ik geef trainingen voor SUAS (voormalig Schouten en Nelissen). Ook werk ik voor Empathon, een kleinschalige GGZ instelling. Ik werk vanuit de praktijk aan huis of op locatie, maar sinds corona gaan ook veel van de consulten online. Dat scheelt enorm veel tijd; ook voor cliënten. Zo heb ik cliënten die de voorkeur geven aan online omdat ze geen rijbewijs hebben of liever niet in de auto stappen vanwege rijangst.

Online werken

Het online werken heeft natuurlijk nadelen. Je mist wat non-verbale communicatie. Voordelen zijn er ook. Mensen zijn in hun eigen omgeving meestal relaxter dan als ze in vreemde ruimte zitten. En je krijgt vaak mee in welke omgeving mensen verkeren en dat geeft extra informatie. Soms zie je ook meer dan je lief is, zoals een cliënt die tijdens het gesprek een sigaret opsteekt en een blikje Red Bull opentrekt. Maar ook bijvoorbeeld huisdieren, die echt therapeutisch kunnen werken.

Particulieren

Naast bedrijven en instellingen werkt Angela ook met particulieren. “Dat is maar een klein deel van mijn werk. Ik denk nog geen 5%. Voor de meeste particulieren wordt psychosociale zorg niet of slechts ten dele vergoed. Het gevolg is dat mensen na een of twee consulten afhaken. Dat geeft een onbevredigd gevoel. Wat ik wel merk is dat door de enorme wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg meer mensen kiezen voor een kortere route en zelf het initiatief nemen om een afspraak te maken of worden verwezen door de huisarts. Daarnaast merk ik ook dat er meer animo is voor de mindfulness trainingen die ik organiseer.

LVPW

Als psycholoog ben ik o.a. ook aangesloten bij het NIP. Die registratie biedt voor cliënten geen voordeel ten aanzien van de vergoeding. LVPW-lidmaatschap doet dat wel. Facturen kunnen rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. Daarnaast biedt LVPW een goede klachtenregeling en faciliteren ze bij- en nascholing met collega’s. Ze zijn proactief in belangenbehartiging en dat spreekt me aan. Daarom heb ik ook een tijd in het bestuur gezeten. Ik ben nu 47 jaar en heb nog wel even te gaan. Ik wil graag blijven leren en steeds beter worden in mijn vak. Daarnaast heb ik nog de ambitie om een keer een boek te schrijven. Wellicht een psychologische thriller, zoals Anna Enquist dat doet.”